20
07
19
Help, een hittegolf! Hoe moet ik nu trainen?
“Sjips, hoe ga ik mijn trainingen doen met die hittegolf? Overdag trainen is niet handig, dat betekent dat mijn hele planning om moet.”
Dat waren altijd mijn eerste gedachten in mijn tijd als professionele hardloper. Op mijn schema stonden wekelijks 10 tot 14 trainingen. Hoewel ik prima tegen de warmte kon was het bij een hittegolf puzzelen om de zware trainingen toch volgens plan te doen. Uitdaging!
Creatief ‘aan de bak’
In mijn pro-tijd was juli de maand waarin ik me voorbereidde op een internationaal kampioenschap of een najaarsevenement. Creatief met trainingen omgaan heb ik daar wel geleerd.
Wanneer jij in training bent voor een evenement in augustus of in het najaar, is juli ook voor jou de maand waarin je volop aan de bak moet. Tenminste, als je plezier en resultaat wilt hebben van die obstaclerun, hardloopwedstrijd of dat evenement.
Een hittegolf vraagt om aanpassingen waarmee je toch stappen vooruit kunt zetten. Lees de tips hieronder die je op weg helpen.
- Laat in de avond of vroeg in de ochtend trainen is aan te raden wanneer het heel warm is.
Laat op de avond kan minder praktisch zijn omdat je overdag met je planning en voeding rekening moet houden. De warmte maakt vaak ook dat je loom bent. De kans dat je de training alsnog skipt is groot.
- Ben je niet zo’n ochtendloper? Grijp dan je kans om een vroege training te gebruiken om naast je fysieke ook je mentale skills te verbeteren. Zet de wekker vroeg en ga er dan ook uít voor je training. Daarvoor heb je discipline en doorzettingsvermogen nodig. Dit zijn mentale skills die je absoluut nodig hebt bij een zware run of wedstrijd.
- Kort de ochtendtraining desnoods iets in en geef je lichaam de tijd om wakker te worden. Alles wat je wél doet telt en helpt je verder, fysiek én mentaal.
- Wel of niet ontbijten voor je vroege ochtendtraining
“Ik kan echt niet lopen zonder eerst iets te eten!” Nu misschien nog niet, maar je kunt het wel leren.
Er zijn voldoende redenen om het te doen. Je hoeft er niet nóg vroeger uit om te ontbijten en het eten even te laten zakken voordat je op pad gaat. En nuchter trainen stimuleert de vetverbranding. Vet is een belangrijke brandstof bij een langere run of wedstrijd. Dit kan cruciaal zijn om de man met de hamer te vermijden.
Bij ‘vetverbranding’ denk je misschien ‘mooi, daar val ik van af’! Helaas… voor afvallen is de totale energiebalans van belang. Oftewel: meer verbranden dan innemen.
- Wanneer je niet gewend bent nuchter te lopen, start dan met korte afstanden (bijv. 20 minuten) en bouw dit geleidelijk aan uit. Maak de trainingen niet te lang of te zwaar; Nuchter trainen is geschikt voor kortere en lichtere trainingen.
- Wil je ’s ochtends intensief trainen, dan is lopen zonder ontbijt niet handig. Ontbijt licht (witbrood met zoetigheid bijv.), laat het even zakken en ga dan op pad.
- Toch wat later op de dag trainen? Vermijd voor je eigen gezondheid zware inspanningen op het heetst van de dag. Is de temperatuur wat later op de ochtend of aan het eind van de dag (nog) hoog? Koel je hoofd en bovenlichaam bij voorbaat af en zorg voor koelmomenten onderweg; Duik eerst in een rivier of douche jezelf (met kleren en schoenen) koud voor je vertrekt. Je went dan bovendien aan lopen met natte kleding en natte schoenen. Stel je route zo samen dat je onderweg een doorsteek door het water kunt maken (check goed of het veilig is!).
- Zijn de tips hierboven niet haalbaar en je wilt toch wat? Pak een alternatieve training als aquajogging of zwemmen. Heel geschikt om aan je uithoudingsvermogen te werken!
De herinneringen aan de aquajogtrainingen in de Egeische zee bij het schiereiland Pilion komen weer boven. De kinderen waren nog jong en de temperaturen bizar hoog. Aquajoggen in zee, zonder belt, was afzien op de vierkante meter en geweldig als alternatieve training!
- Een tip die hopelijk overbodig is voor jou: neem voldoende vocht mee. Maak jezelf niet afhankelijk van wat je onderweg tegenkomt aan drinkmogelijkheden.
NB: ga je op vakantie en wil je doortrainen? Daarover schreef ik in mijn vorige blog.
Wees creatief en geniet van wat je doet!
sportieve groet,
Marian Freriks
Vitaliteitscoach en hardlooptrainer.
In de jaren ’80 en ’90 professioneel hardloper.