fbpx

30

08

18

stress-en-prestatiemanagement

Sterker door stress!
Niet minderen maar managen.

“Ik voel me zo gestresst”! Een wanhoopskreet die je vaak hoort, de kranten staan er vol mee.
Stress is beroepsziekte nummer 1 en meer dan een miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burnout en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen*.

Wat is stress?

Stress is een verzamelnaam voor alle factoren die je uit balans halen.
Stress wordt vaak gezien als iets psychologisch, iets dat zich afspeelt tussen de oren. Stress als gevolg van psychologisch problemen kan ook fysieke klachten opleveren.
Toch is de ervaring van stress heel persoonlijk en heeft een relatie met de belastbaarheid van de persoon. Wat voor de één stressvol is, kan op de andere geen enkele indruk maken.

Gezonde en ongezonde stress

Stress wordt vaak gezien als negatief maar dat is niet terecht. Stress is een prikkel, die kan leiden tot verhoging van de belastbaarheid en is dus juist functioneel. Stress hebben we nodig om vooruit te komen.
Het probleem met stress ontstaat wanneer er geen controle meer is. Vaak is verlies of verandering een duidelijke stressor. Een die de belastbaarheid aantast en tijd nodig heeft om van te herstellen. Dan praat je over ongezonde of negatieve stress.

Stress versus flow

Het probleem ontstaat dus als er geen controle meer is. De uitdaging is om met behulp van stress in een juiste gemoedstoestand te komen, waardoor je juist optimaal presteert.
De  Amerikaans-Poolse psycholoog, Csikszentmihalyi introduceerde ‘flow’.  Dit is een staat, die je kunt bereiken als je geconcentreerd een bezigheid uitvoert.
Daarvoor zijn een aantal voorwaarden:
De bezigheid moet uitdagend zijn, je moet het net onder controle hebben en er moet snel feedback van succes zijn. Na het uitvoeren van een dergelijke bezigheid, treedt een gevoel van gelukzaligheid op, ook als de bezigheid zelf niet leuk is om te doen.

Dat wat je doet  moet dus een uitdaging zijn om een prikkel te krijgen, maar de uitdaging mag niet zo groot zijn dat er geen controle meer is. Ga je over de grens dan wordt het ervaren als ongezonde stress.

Stress niet minderen maar managen

Stress is onderdeel van het leven. Het is de prikkel die het lichaam nodig heeft om in een opbouwende stand te komen. Stress is dus uitstekend en wordt pas een probleem wanneer er sprake is van verlies van controle.
Dan is het zaak om te kijken, wat mogelijke oorzaken zijn, die ervoor zorgen dat je overmatige stress ervaart. Door het managen van stress is er ruimte om keuzes te maken, zodat je kunt floreren.

Ook je stress managen en floreren?

Ervaar je zelf ook overmatige negatieve stress en wil je daarmee aan de slag?
Zit je zelf al een tijd in de overleefstand en wil je een richting vinden zodat je meer kunt leven, je sterke eigenschappen leren kennen, inzetten en floreren?
Ik kan je helpen bij het vinden van de stressoren die zorgen voor de overleefstand, het managen ervan, zodat je een richting vindt die bij je past.
Je leer basisvaardigheden om je leven vorm te geven. Vaardigheden om keuzes te maken die je vooruit helpen, nu en in de toekomst. Zo krijg je meer grip je eigen leven zodat je kunt floreren in wat je zelf belangrijk vind!

Gratis informatie afspraak?

Mail naar Marian@runspiration.nl voor een afspraak voor meer informatie over stressmanagement.

 

*: https://www.arboportaal.nl/externe-bronnen/overige-nuttige-links/factsheet—werkstress-burn-out-en-verzuim-in-cijfers

Syllabus functioneel coachen Chivo, 2017.

Top