fbpx

21

08

19

Plan je run

Wat ging ik kapot bij mijn eerste StrongmanRun in Duitsland…Het was in 2012, obstakelruns waren nog onbekend in Nederland en ik wist niet wat ik moest verwachten.  ‘Met een halve marathonconditie moet ik de run toch op mn gemakje aankunnen’?!  

Niets was minder waar… Wat heb ik lopen afzien op het zware parcours. En in combinatie met de obstakels -die ik als rustpunten had ingecalculeerd- ging ik helemaal op stuk. Wat heb ik vaak moeten wandelen..

Het jaar daarop stond ik heel anders en wél op de juiste manier voorbereid aan de start. Met een kloppend wedstrijdplan bovendien. Het zou zwaar worden, dat was niet erg. Voor een goede klassering ging ik niet, wel voor het safe nemen van de obstakels. En direct na elk obstakel wilde ik m’n hardlooptempo weer oppakken.

Mijn doel was verder nergens te wandelen, ook niet tussen die obstakels op die enorm steile helling…

Op 1x wandelen na, een stuk van 20 meter, heb ik mijn doel gehaald. Wat gaf dat een goed en tevreden gevoel!

Maak een plan

Nog 1,5 week tot de StrongmanRun en StrongsisterRunHellendoorn, het aftellen is begonnen!

Tijd ook om na te denken over jouw het (wedstrijd) plan voor je run. Op elk niveau is het leuk om jezelf uit te dagen en je doel vast te stellen. Wat is er nodig om op de door jou gewenste manier te finishen bij de StrongmanRun of StrongsisterRun. Wanneer ben je tevreden?

 

Jouw doelen

In een wedstrijdplan stel je allereerst voor jezelf vast wat jouw doel is van je run; is het ontspannen lopen en genieten van de run? Of is het stevig doorlopen en zo snel mogelijk de finish halen? Of ga je strijden voor een goede klassering?

Wat je doel ook is, probeer het zo concreet mogelijk te maken.

  • Wat is ontspannen lopen, wat is voor jou genieten van de run, wat is stevig doorlopen, wat is voor jou een goede klassering? 
  • Wat is haalbaar en realistisch gezien jouw voorbereiding? 

Kortom, probeer je doel zo SMART mogelijk te maken (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden). Op deze manier kun je ook goed checken of je je doelen hebt gehaald.

 

Tempo

Wanneer je een normale vlakke duurloop doet of meedoet aan een hardloopwedstrijd kun je je richten op je hartslag, kilometertijden, ademhaling, gevoel en als je mazzel hebt op een betrouwbaar en ervaren trainingsmaatje.

Bij een obstakelrun over een geaccidenteerd terrein variëren kilometertijden en hartslag zoveel dat dit geen handige meetinstrumenten zijn. 

Probeer jezelf voor te stellen met welk gevoel je de run wilt lopen. Bepaal vervolgens voor jezelf hoe je dat tijdens de run voor elkaar krijgt. Is het je lichaamsgevoel, je ademhaling?

Precies weten hoe hard je moet lopen om de run naar wens te volbrengen vraagt inschattingsvermogen en discipline. Door de euforie bij de start, de adrenaline in je lijf, starten runners vaak te snel. 

Een gouden tip: start voor je gevoel (te)langzaam. Geleidelijk aan groei je in de wedstrijd en kun je inschatten of je harder kunt. 

Blokken

Handig is om van tevoren de StrongmanRun of StrongsisterRun in blokken op te delen. Bepaal per blok wat je doel is. Dat maakt het overzichtelijk, ook mentaal.  Vervolgens komt het aan op discipline om jezelf in toom te houden.

Obstakels

Wat is uitdagend, realistisch en haalbaar voor jou? De obstakels zo snel mogelijk nemen? Direct na een obstakel het goede tempo weer oppakken?  Of een herstelmoment nemen direct na een obstakel en binnen x seconden weer door? 

Je richten op je tegenstanders op een bepaalde moment in de wedstrijd of proberen een klassering proberen te behouden na x kilometer?

Tip: bestudeer van tevoren goed de obstakels en het parcours. Dan weet je wat je te wachten staat en dat kun je meenemen in je wedstrijdplan.

Een goede voorbereiding…

Hoe scherper je je plan voor jezelf in beeld brengt, hoe groter de kans dat je je doel bereikt.

Ik zie je graag tevreden met je armen omhoog finishen bij  jouw StrongmanRun of Strongsisterrun!

Alvast veel plezier!

Sportieve groet,

Marian Freriks

trainer become a Strong(wo)man programma

NB: jezelf het hele jaar voorbereiden op leuke hardloopevents en obstacleruns? Doe mee met de (running) bootcamptrainingen van Runspiration!

Top