fbpx

06

04

18

Een marathon lopen met 14 kilometer als langste duurloop…

“Hoeveel kilometer loop jij nu” vraag ik aan Anne, die ook de marathon van Rotterdam gaat lopen? “Ik zit op 32, komende week 34”.
Oempf…
“En jij?” vraagt ze.   “Ik zit nu op 14 km als langste duurloop” meld ik.
Ai, ik zie haar denken, hoe ga je dat in vredesnaam redden met de hele marathon??

“Hoe kun je nu de belasting van de hele marathon aan, als je maar zo weinig kilometers loopt? En mentaal dan, dat lijkt me ook lastig!”
Die vraag wordt me vaak gesteld. Daar wil ik zelf natuurlijk ook alles van weten om voldoende vertrouwen te hebben.

 

Hoe werkt het met Sportrusten

Trainen wat nodig is, dat is wat eigenlijk met de methode “marathonrevolutie” gepredikt wordt. Met duurlopen van max. 14 km, weken van min. 30 km en max. 50 km, heb je voldoende basis om de marathon in de voor jou beste tijd uit te lopen.

Er staan 4 trainingen per week op het programma. Twee keer een duurloop op marathonhartslag en één keer een intensievere loop, 10 slagen boven de marathonhartslag. De vierde training is ‘vogels kijken’, in mijn geval een duurloop op woensdagochtend met m’n loopmaatjes. De enige training die ik met anderen loop.
Bijzonder is dus dat de omvang in totaal laag blijft. Een langste duurloop van maximaal 14 kilometer waar je bij de marathon 3 keer zo ver moet!

Naast het lopen zijn ademhalingsoefeningen een belangrijk onderdeel van het programma. Door rustiger adem te halen blijft of  komt je lichaam  in de vetverbranding. Een essentieel onderdeel dus, dat je elke dag traint.

 

De essentie van Sportrusten

Toch kriebelt het, wat maakt dat je aan 14 kilometer genoeg hebt? Ik stel de vragen die ik niet goed beantwoord krijg in mijn speurtocht naar achtergrondinformatie, rechtstreeks aan Stans van der Poel.

“Door slim op te bouwen, op marathontempo, vinden aanpassingen in je spieren als doorbloeding, verhoging van het aantal mitochondriën en  zuurstofuitwisseling, al plaats na 10-20 weken. Je kunt dat checken door je rustpols te meten. Die daalt normaal gesproken iets gedurende het programma.”
“De voorraden in je spieren zijn ook snel op orde,” volgens Stans van de Poel, “daarvoor hoef je niet zoveel te trainen.”
Dat versterkt het vertrouwen dat ik heb in het schema!

 

Bron is: Rekers, C.J.N. (1999). The ROWPERFECT dynamic boat simulator, the innovative training tool for the new millennium. Coach conference at Seta Rowing Club, Seta, Japan. (Retrieved 2017-01-01 from http://www.rowperfect.com.au/rowing-training/physics-behind-the-rowperfect-advantage/innovative-training-tool)

 

Er is wel een kanttekening bij Sportrusten; het is niet bedoeld voor lopers die sneller willen dan 3 uur op de marathon.
Dan moet je echt wel meer trainen. Maar voor hardlopers die om wat voor reden dan ook niet veel omvang willen of kunnen trainen en niet op een supersnelle tijd uit zijn, moet dit schema voldoende zijn om verantwoord de marathon uit te lopen.

Mentaal is het nog wel een uitdaging

Maar mentaal is het nog wel een dingetje. Daar moet ik mee aan de slag.
Ik zoek verder en vind voor het mentale deel tips, als het indelen van de marathon in 3 blokken van 14 kilometer. Verschillende lopers hebben dit toegepast lees ik in de ‘koffiehoek’, het besloten forum van Sportrusten.nl.
Aan de zenmeditatie die ik al dagelijks doe, voeg ik een blokje visualisatie toe. Een techniek die ik heb geleerd tijdens mijn vorige hardloop carrière.

Bij de Stevensloop in Nijmegen, waar ik de halve marathon loop, breng ik het geleerde in praktijk.  Ademhalingsoefeningen vooraf. Rustig ademhalen tijdens het hardlopen. Focus op de ademhaling en mijn mantra ‘lichtvoetig lopen’ tijdens de loop.
Dit werkt!

Het is 7 jaar geleden dat ik een halve gelopen heb, maar weet nog dat ik altijd kilometers aftelde. Door mijn focus loop ik meer in het hier en nu en ben verbaasd hoe snel de kilometers voorbij vliegen.
Tuurlijk zijn er momenten dat de aandacht even verslapt en ik baal van de harde wind. Toch lukt het telkens om mijn aandacht terug te halen naar mijn ademhaling en zo de focus terug te krijgen.

De uitdaging is dit over 2 weken 42 kilometer lang vast te houden. Ik heb er zin in!
Marian Freriks

Top