fbpx

08

04

18

Corestabilitytraining voor hardlopers

Wat is Core Stability

Corestability is -op zijn Nederlands- de stabiliteit van de kern van het lichaam. De kern van je lichaam bestaat uit je romp en heupen. Het is de basis van waaruit je bewegingen maakt.
De spieren rondom je romp zijn enorm belangrijk. Deze diepe gelegen bil-, buik- en rugspieren zorgen er bijv. voor dat je lichaam rechtop kan blijven staan en dat de krachten die op het lichaam worden uitgeoefend goed worden opgevangen.

 

 

rompstabiliteit bij Runspiration

 

Rompstabiliteit

Stabiliteit van de romp is een voorwaarde voor het goed kunnen bewegen, maar ook voor het lang volhouden van bepaalde houdingen. Alle spieren en gewrichten in het lichaam beïnvloeden elkaar. Wanneer je romp goed functioneert, functioneren de andere spieren in je lichaam ook goed.
Bewegingen kosten dan minder energie, wat bij het hardlopen natuurlijk heel gunstig is. Je loopt dan met dezelfde hoeveelheid energie langer of sneller.

 

Loop je als een lekke voetbal of als een stuiterbal?

 

Wat is Corestability (rompstabiliteits) training

Corestability training heeft als doel de spieren die de romp stabiliseren te versterken.
Deze spieren zitten dicht bij je wervelkolom en zorgen voor het juiste spier- en houdingsgevoel, de juiste spiercontrole en een goede coördinatie.
Corestability training is training van je basis. Heb je de basis niet op orde, dan is de kans op klachten en blessures op termijn groot. Eerst werken aan je core, dan pas je looptraining uitbreiden!


Wanneer je langer loopt en moe bent heeft dit bij een slecht ontwikkelde corestability effect op je looptechniek. Je gaat bijv. wat meer zittend lopend en dit gaat ten koste van oa de snelheid. Je bent bijv. niet meer in staat de klappen van de landing effectief op te vangen en kunt hierdoor een blessure oplopen.

 

Met een sterke core loop je efficienter met minder kans op blessures!

 

In onze hardloopcurssen komt o.a. corestability en kracht voor hardlopers uitgebreid aan bod. Lees hier meer over ons aanbod.

Hoe voer je corestability training uit?

Je kunt je corestability trainingen voor of na je looptraining doen of als een aparte trainingssessie in je weekprogramma opnemen.
Het mooiste is wanneer je 3x per week werkt aan je core. Het zijn geen ellenlange trainingssessies, in 10 minuten kun je de belangrijkste oefeningen afwerken.

Hieronder vind je een aantal filmpjes met goede oefeningen van je core.
Bij sommige filmpjes worden tips gegeven voor het aantal herhalingen.
Is dat niet zo bouw het dan bijv. zo op:
Eerste week: 3×10 herhalingen of 3x 20sec., tweede week: 3x 12 herhalingen of 3x 25 sec.
Let op de uitvoering, die bepaalt het effect van de oefening! Dus liever  goed uitgevoerd en minder herhalingen dan veel herhalingen matig uitgevoerd.
Succes!

 

Top