fbpx

18

06

21

Over-leven met hardlopen

“Van onder naar boven schieten nu de rillingen over mijn rug, doorslikken lukt niet meer terwijl mijn hart zich via mijn keel naar buiten probeert te kloppen, ik probeer te vluchten van 10 jaar geleden maar de opties zijn op, bevroren van angst en onbereikbaar sta ik daar midden in de winkelstraat met me dochter, de wereld om mij heen beweegt door maar ik ben weer daar, alleen maar daar bij dat moment, wachtend op eenzelfde knal een knal die mijn wereld opnieuw laat exploderen…”

Dit bericht van Robin ik tegen, toen ik aan het zoeken was wat hem drijft om in korte tijd ruim 200 kilometer te lopen.

Iemand die extreme dingen doet fascineert mij. Wat maakt dat je dit doet? Wat maakt dit een uitdaging voor jou? Test je jezelf? Wil je iets bewijzen? Ben je ergens voor op de vlucht?

Fivefive heet het project project van Robin. De uitdaging: in 5 dagen 5 marathons lopen. En dat met deze hitte…

Hardlopen is heerlijk, maar ‘heerlijk’ lijkt me niet een goede omschrijving voor deze expeditie.
Scrollend door de instagram berichten Robin, zocht ik naar zijn drijfveren en las ik zijn verhaal. Wow! Respect! Held!

Het verhaal van Robin
Robin maakt in zijn tijd bij het korps Mariniers tijdens een uitzending naar Afghanistan een traumatische ervaring mee. 10 jaar later openbaarde zich bij hem een post traumatische stressstoornis. Waar hardlopen een manier was om zich te ontspannen, werd het een vlucht, een manier om nog iets te voelen. Steeds zwaarder, steeds langer moest het.

‘In mijn hoofd voelde het dubbel, ik leverde elke dag strijd tegen mijn trauma demonen maar al mijn ledematen zijn nog intact.’

Tot hij brak en in Doorn in het militair revalidatiecentrum terecht kwam.
Daar leerde hij opnieuw leven en hardlopen. Lopen werd weer ontspanning, maar hij vond ook doelen die groter waren dan hemzelf. Dat werd het project Fivefive, 5 marathons in 5 dagen.

‘Laat je niet gek maken door wat je moet voelen of wie je moet zijn.
Ga op zoek naar jezelf en praat met elkaar.
Ik leerde pas echt wat afzien was toen de PTSS vrij spel had, de strijd houdt nooit op maar ik bepaal nu de voorwaarden.”

Door de aandacht die dit project krijgt wil hij geestelijke gezondheid bespreekbaar maken en geld in te zamelen voor organisaties die zich bezighouden met PTSS.

Wil je de missie van Robin steunen? Check deze pagina. Hier vind je meer info en lees je hoe je aan zijn project kunt bijdragen.


Waarom loop jij hard?
Er zijn zoveel redenen om hard te lopen. Je kunt hardlopen om jezelf te ontspannen, om even je problemen te ontvluchten of om je leven zin geven.
Wat doet hardlopen voor jou?

Marian Freriks is hardlooptrainer en vitaliteitscoach.
Met mijn kennis en ervaring als vitaliteitscoach, trainer, ondernemer en voormalig topsporter help ik gedreven mensen met leiding nemen en leiding geven in persoonlijke- en in werksituaties.
Top