17
10
19
3 tips om optimaal te genieten van de wandeltocht
“Ik vind het best spannend, heb nog nooit meegedaan met een wandeltocht”
“En die heuvels, kom ik daar wel overheen?”
“Heb net vannacht slecht geslapen, red ik het wel?”
Twijfels en onzekerheid horen er bij wanneer je (voor het eerst) meedoet aan een evenement dat uitdagend voor je is. Je bent je mentaal aan het voorbereiden op de wandeltocht. Daardoor ben je je vaak meer bewust van de signalen van je lichaam. Een pijntje wordt al snel uitvergroot: “hé nu heb ik opeens last van mijn been!” Normaal gesproken accepteer je dat of sterker, je merkt het niet eens op!
Hoe kun je je ontspannen voorbereiden? Lees deze 3 tips.
3 tips om optimaal te genieten van de wandeltocht.
Tip 1:
Maak pijntjes en klachtjes die je dwarszitten niet groter dan nodig. Kijk van een afstandje naar jezelf en plaats dat pijntje in perspectief. Accepteer dat je nu even wat voelt. En heb je een nacht slecht geslapen? Accepteer dat het zo is, besteed er verder geen aandacht aan en weet dat juist actief bezig het beste is wat je kunt doen.
Heb je echt een grote (blessure achtige) klacht die je niet vertrouwt? Neem dan nog even contact op met je fysiotherapeut. Die kan je advies geven en desnoods behandelen.
Tip 2
“Ben heel onzeker of ik het wel haal, slaap er niet van.“ Wanneer de zenuwen je door de keel gieren, is er een redmiddel dat je altijd bij de hand hebt: je ademhaling. Daarmee kun je op de rem van je lichaam trappen, waardoor je wat rustiger wordt.
Doe het volgende:
Ga rechtop zitten op een stoel en focus je op je ademhaling.
Probeer de uitademing te verlengen op het volgende ritme:
2 tellen in, 4 tellen uit.
3 tellen in, 6 tellen uit.
4 tellen in, 8 tellen uit.
Doe dit 5 minuten en probeer je alleen bezig te houden met je ademhaling. Probeer dit dagelijks te doen zodat je voorbereid bent op deze en andere situaties waarin je je lichaam tot rust moet brengen.
Tip 3
“Vergeet ik niet wat? Hoe regel ik vervoer en eten en welke spullen moet ik mee en…”
Er zijn voor je gevoel misschien wel duizend dingen die je moet doen voor zo’n wandeltocht.
Begin op tijd met je voorbereiding. Lees de praktische informatie die je op de site van je evenement en voor Kuier deur…de Diepe Hel op deze pagina vind.
Rituelen helpen je om je rust te bewaren en je ontspannen voor te bereiden. Dat geldt niet alleen voor deze wandeltocht maar ook voor (andere) spannende gebeurtenissen. Rituelen zorgen voor rust en overzicht in je hoofd.
Als je nog nooit eerder aan een wandeltocht hebt meegedaan, dan begin je nu met een mooi nieuw ritueel, Dat kan er zo uit zien: leg op zaterdagavond alles alvast klaar wat je nodig hebt voor de volgende dag. Pak de tas in, zet spullen in goede volgorde op het aanrecht, zodat je niets vergeet.
Zet de wekker iets eerder zodat je ontspannen de dag start.
lees verder na de foto
Bonustip
Geniet! Het wordt voor jou de afronding van een lange trainingsperiode. Zondag is het toetje, het feestje dat je samen met je wandelmaatjes viert. Maak er een mooie herinnering van!
sportieve groet,
Marian Freriks
Vitaliteitscoach (aangesloten bij de BOVV)